NOJOOM - AGE 10 AND DIVORCED

Nojoom - Jemen, Frankrike, Förenade Arabemiraten / 2014 / Arabisk dialog med svensk text / 96 min

Synopsis

Baserat på en verklig berättelse. En 10-årig jemenitisk flicka går in i en rättssal i Sana’a och bönfaller domaren att bevilja henne skilsmässa – flickans namn är Nojoom. Från rättssalen får vi följa hennes väg från barndomens trygghet på den jemenitiska landsbygden, till familjens flytt till huvudstaden Sana’a där hon snart blir bortgift till en äldre man för att familjen ska klara ekonomin. Nojooms man tar henne med tillbaka till landsbygden, där hennes tidigare trygga barndomsvärld nu förvandlats till något skrämmande och hotfullt. Nojoom är stark skildring av ett dysfunktionellt och segregerat samhälle, men på samma gång en vacker berättelse om en ung flicka som vågar stå upp för sin rätt att vara barn i frihet

NOJOOM har kommit få stor uppmärksamhet på festivaler och i press världen över. Filmen är den första långfilmen från Jemen regisserad av en kvinna, som dessutom inspelad i Jemen bara veckor innan det stora inbördeskriget kom att bryta ut. Filmen hyllats för sitt fantastiska foto och miljöer, och mottog bland annat priset för Best Cinematography vid Malmö Arab Film Festival 2015 och det hedervärda Best Muhr Feature Fiction på Dubai International Film Festival 2014.

Nojoom bygger på en bästsäljande verklighetsbaserad bok från 2009 om en verklig händelse där en liten bortgift flicka i Jemen efter en lång kamp beviljas skilsmässa. Boken publicerades 2009 och är nu utgiven i 35 länder och översatt till 16 språk.

 

 

Filmfakta

Originaltitel: Ana Nojoom Bent Alasherah Wamotalagah
Land: Jemen, Frankrike, Förenade Arabemiraten
Regi: Khadija Al Salami
Manus: Khadija Al Salami
Producent: Sheika Prohaska Alatas, Khadija Al Salami
Roller: Reham Mohammed, Rana Mohammed, Ibrahim Al Ashmori, Naziha Alansi…
Kategori: Spelfilm, Långfilm
Produktionsår: 2016
Längd: 96 minuter
Premiärdatum: 2016-05-20

Om regissören

Khadija Al Salami, Jemens första kvinnliga filmskapare och producent, tvingades själv till barnäktenskap vid 11 års ålder. Med beslutsamhet och mod fick hon sin frihet och förändrade hennes öde. Vid 16 års ålder fick hon ett stipendium som tillät henne att följa sina drömmar genom att studera i USA där hon erhöll en magisterexamen i filmproduktion och regi. Hon är en respekterad dokumentärfilmsskapare – Nojoom är hennes långfilmsdebut.