FLYKTEN ALEPPO - ISTANBUL

Jordanien, Turkiet / 2017 / Arabisk dialog med svensk undertexter / 88 min

Synopsis

Filmen följer Lena och Meryem under deras flykt från kriget i Syrien.Tioårig Lena som har förlorat sina familjemedlemmar i kriget beger sig iväg med sin lillasyster och deras granne Meryem och andra immigranter.
Filmens genre är ett känsloladdat drama och visar verkliga händelser som flyktingar stöter på dagligen. Genom att följa Lena visas ett barns perspektiv, men det som också gestaltas är den tuffa situationen och hur flyktingar försöker klara sig själv i ett samhälle som de inte känner till, för att överleva dagen. Detta är en film som visar hur flyktingar kommer närmare varandra och vilka mål de har för att komma till ett bättre samhälle, en film som påverkar tittaren och skapar en större förståelse om flyktingsituationen. I Turkiet lever över en miljon syriska flyktingar som har en gemensam dröm; att leva i fred.

Filmfakta

Originaltitel: The Guest Aleppo-Istanbul
Land: Jordanien, Turkiet
Regi: Andac Haznedaroglu
Manus: Andac Haznedaroglu
Producent: Andac Haznedaroglu
Roller: Saba Mubarak, Rawan Iskeif
Kategori: Spelfilm, Långfilm
Produktionsår: 2017
Längd: 88minuter
Premiärdatum: 2018-10-26

Om regissören

Regissören Andaç Haznederoğlu föddes i Ankara, Turkiet. Under sin tv- och filmkarriär, som sträcker sig över 20 år, har hon skrivit och regisserat många tv-serier i Turkiet. Haznederoğlu gjorde sin filmdebut med den romantiska komedin ”Everything for Love” (2016).